0

Ulfts Gemengd Koor

ulfts-gemengd-koor-korenfestival-Terborg-Stad-Zingt-2014

Het Ulfts Gemengd Koor is in oktober 1953 ontstaan. Het koor heeft vanaf de oprichting tot 1991 onder leiding gestaan van oprichter en dirigent Adriaan Hendriks, waarna hij werd opgevolgd door Henk Peppelman.

Sinds 23 augustus 2004 staat het koor onder leiding van dirigent Gerard Rutjes uit Bemmel. Onder zijn leiding heeft het UGK veel nieuw repertoire in gestudeerd en om zo weer een nieuw elan in het koor te bewerkstelligen.
Zowel koor als dirigent, hebben alle vertrouwen in de toekomst.

Hoogtepunten in de 60-jarige geschiedenis van het koor waren de onvergetelijke concertreizen naar Wenen, Praag, de Eifel en Limburg. Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum werd op 24 oktober 1993 een groots concert gegeven in de Antoniuskerk in Ulft, met medewerking van het Oost-Gelders Symfonie orkest, pianist Henk Bennink en de solisten Henriëtte van Lith en Harrie Pierik. Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan werd in 1999 “Die Schöpfung”van Haydn uitgevoerd met medewerking van het klein symfonieorkest “Flos Campi “uit Nijmegen.

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan heeft het Ulfts Gemengd Koor de Pastoral-Messe van Anton Diabelli op cd opgenomen in de St. Antoniuskerk in Ulft. Deze kerk werd gekozen vanwege haar goede akoestiek. De orgelbegeleiding was in handen van Henk Bennink die het Ulfts Gemengd Koor regelmatig begeleidt tijdens concerten en uitvoeringen.
Het koor heeft van 25 oktober tot en met 29 oktober 2006 een concertreis naar Berlijn gemaakt. Hoogtepunten uit deze reis waren het zingen van een H. Mis in de Rosenkranz Basiliek en meedoen aan een korenfestival. Tevens heeft het koor meegewerkt aan een open-deur-concert in de Matthiaskerk. Ter gelegenheid van het 55-jarig jubileum, dat het UGK in 2008 heeft gevierd werd de Missa Brevis van Jacob de Haan uitgevoerd in de Antoniuskerk in Ulft, in samenwerking met Fanfare KNA uit Ulft en ook werd deze H.Mis in de Petrus- en Pauluskerk uitgevoerd en de Martinus kerk in Etten uitgevoerd. Het UGK geeft ook in verschillende verzorgingscentra in de regio graag een kerstconcert.
Het koor  heeft in 2011 een concertreis naar Brugge gemaakt.

Op 27 oktober van dit jaar bestaat het UGK 60 jaar. Op zondagmorgen 27 oktober 2013 is er een H. Mis verzorgd door het UGK en op zaterdagavond 10 mei 2014 geeft het UGK een jubileumconcert in de Antoniuskerk in Ulft

Een mooie gelegenheid voor nieuwe leden om deze unieke ervaring mee te kunnen maken. U kunt op een repetitie vrij binnenlopen en de sfeer proeven bij het Ulfts Gemengd Koor. De repetities zijn op de maandagavond van 20.00-22.00 uur in “De Ni-je Hemel” in Ulft.

Dirigent Gerard Rutjes

Mijn naam is Gerard Rutjes en ik ben sinds augustus 2004 dirigent van het Ulfts Gemengd Koor. Ik ben 59 jaar. Ik woon in Bemmel. Op het Liemers College in Zevenaar ben ik docent Engels geweest. Daar is ook werkzaam de vorige dirigent van het UGK, Henk Peppelman, en hij heeft mij in contact gebracht met het UGK.

Gerard RutjesOp mijn negende jaar ben ik begonnen met mijn muziekstudie aan de muziekschool “De Lindenberg” te Nijmegen. Ik heb vier jaar piano en vijf jaar kerkorgel gestudeerd en een aantal cursussen muziektheorie gevolgd. Toen ik vijftien jaar oud was werd ik gevraagd om op zaterdagavond in de kerk van Lent, waar ik geboren en getogen ben, de volkszang te begeleiden. Op mijn zeventiende werd ik organist van het jongerenkoor en dirigent van het dameskoor en kinderkoor in Bemmel. In die tijd ben ik ook begonnen aan een dirigentenopleiding, maar heb die wegens tijdgebrek nooit af kunnen maken.

Al snel breidde ik mijn muzikale activiteiten uit door organist van het dames- en herenkoor te Lent te worden en tevens organist van het herenkoor in Bemmel. In 1979 heb ik zelf de gemengde zangvereniging “Cantilene” in Haalderen opgericht en tot op de dag van vandaag ben ik daar nog steeds dirigent van. Nadat ik 17 jaar organist ben geweest in Lent ben ik overgestapt naar de Petrus Canisiuskerk in Nijmegen en heb dat koor vijf jaar gedirigeerd. Daarna ben ik negen jaar dirigent / organist geweest van de parochiekerk te Haalderen. Ik heb daarbij nog diverse andere koren gedirigeerd en begeleid in diverse plaatsen.


Momenteel ben ik dus dirigent van het UGK, Cantilene Haalderen en het kerkkoor van de Verrijzeniskerk te Wageningen. Daarnaast wordt ik regelmatig gevraagd om in te vallen als dirigent of als pianist / organist bij andere koren. Diversiteit van verschillende muzikale genres is iets, dat mij altijd heeft geboeid. Vandaar dat ik steeds een combinatie heb gezocht van profane koren en kerkkoren. Die diversiteit vind ik ook terug in het repertoire van het UGK. In de jaren dat ik er nu werkzaam ben, heb ik geprobeerd het repertoire wat te vernieuwen naar meer eigentijdse werken en het koor heeft dit heel goed opgepakt.

Naam koor:                Ulfts Gemengd Koor

Vestigingsplaats:      Ulft

Naam dirigent:          Gerard Rutjes

Naam secretaris:      Maria Ketelaar

Straatnaam:               Christinastraat 29

PC-woonplaats:        7075 AV Etten

Telefoon:                     0315 – 323914

E-mailadres:              info@ulftsgemengdkoor.nl

Site:                              www.ulftsgemengdkoor.nl

 

 

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • LinkedIn

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.