0

Shantykoor “de Boezemvrienden”

shantykoor-De-Boezemvrienden-Terborg-Stad-Zingt
Niet de beste zangers maar de eigen invulling van de liedjes en het enthousiasme waar mee opgetreden word zijn een lust voor het oog en oor. Dit was een juryrapport van een concours waar we aan mee hebben gedaan. Volgens mij kun je geen beter rapport krijgen want vroeger zaten op de schepen ook niet de beste zangers maar wel enthousiaste werkers.

In september 2003 is het koor onder het genot van een biertje en/of borrel in café “De Boezemvriend” te water gelaten, vandaar onze naam. Toevallig kwam onze dirigent Hennie Zuiderwijk daar na een oefenavond met een ander koor wel eens een biertje drinken. Die eerste oefenavond waren er toch al 7 mensen die meededen en intussen zijn we met ca 18 zangers en 5 muzikanten.

Shanty’s zijn ritmische arbeidsliederen die aan boord van grote zeilschepen werden gezongen om het zware werk te verlichten. Ze werden bijvoorbeeld gezongen tijdens het hijsen van de zeilen, het gelijktijdig doorhalen van de brassen, het lichten van de ankers en het eentonige werk aan de pompen. Niet elke shanty werd muzikaal ondersteund. Vaak werden de liederen aan boord a capella gezongen. De meeste werkzaamheden aan boord die zwaar waren of langdurig moesten worden volgehouden hadden zo hun eigen shanty, allemaal in hun eigen ritme of toon. Ook onze eigen nummers worden zo in een bepaald ritme geschreven als shanty of als zeemanslied.

Onder de bezielende leiding van Hennie Zuiderwijk oefenen we iedere maandagavond vanaf 22.00 uur in Sportcafe ’t Sprenkeltje, bij zwembad de Sprenkelaar. Lijkt het je leuk om een deuntje mee te zingen aarzel dan niet en kom gezellig langs.

Stuurman Hennie Zuiderwijk

dirigent-hennie-zuiderwijk-Korenfestival-Terborg-Stad-Zingt-2014De stuurman van de Boezemvrienden is Hennie Zuiderwijk. Hennie is niet enkel een muziek- en “podiumbeest” maar met deze dirigent aan het roer sturen we ieder optreden naar een aanstekelijk en gezellig evenement!

Met een conservatoriumkwalificatie op zak en een flink brok muzikale ervaring in zijn bagage gaat onze dirigent door het dagelijks leven als muziekdocent en dirigent en inspirator voor diverse koren. U begrijpt dat de Boezemvrienden bijzonder blij zijn met iemand die ons als erkend “zootje ongeregeld” in het spoor weet te houden en ons muzikale kunnen tot op het bot weet uit te nutten.

Veel van onze leden hadden in hun hele leven nog nooit een bruikbare toon uit hun keeltjes weten te ontlokken tot het moment dat ze bij ons aanmonsterden. Hennie weet de meest onbruikbare stemmen nog om te zetten in min of meer vloeiende zanglijnen en gedurfde solo’s!

Maar ook als entertainer heeft Hennie genoeg in zijn mars. Onze optredens gaan dan ook altijd weer vergezeld door de nodige lachsalvo’s uit het publiek dat al deinend ons optreden uitbundig over zich heen laat gaan. Kom maar eens kijken bij één van onze optredens en u weet precies wat we bedoelen!

Naam koor:                Shantykoor “de Boezemvrienden”

Vestigingsplaats:      Apeldoorn

Naam dirigent:           Hennie Zuiderwijk

Naam secretaris:      Ben Kopmeiners

Straatnaam:               Pottenbakkensdonk 806

PC-woonplaats:        7326 PL Apeldoorn

Telefoon:                    055 – 5410984

E-mailadres:             b.kopmeiners@upcmail.nl

Site:                              www.shantykoordeboezemvrienden.nl

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • LinkedIn

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.