1

Korenfestival in Gelderse Post

TERBORG – Het Korenfestival Terborg Zingt vindt vanaf vrijdag plaats in sporthal De Paasberg. Maar liefst 36 koren maken hun opwachting in Terborg, hetgeen neerkomt op zo’n 1700 zangers. (scan artikel)

De organisatie is in handen van het Terborgs mannenkoor Arti Sacrum. Het 147-jarige koor tekende twee jaar geleden al voor het Mannenkorenfestival, waaraan dertien koren deelnamen. Theo Wolters is één van de organisatoren van dit enorme festival.

Hij wil het gestaag laten groeien en uitbreiden met buitenlandse koren in de toekomst. “We hebben al contacten met een organisatie die koorreizen arrangeert. We willen het een jaarlijks terugkerend evenement laten worden, met buitenlandse inbreng. Ik verwacht dat we volgend jaar al de eerste drie of vier buitenlandse koren hebben”, zo legt Wolters uit. Ook voor de editie van dit jaar meldde zich al een buitenlands koor. “Maar dat heeft moeten afzeggen.

Maar we hebben ons twee jaar geleden ten doel gesteld om binnen vijf jaar uit te groeien tot grootste korenfestival van Oost-Nederland. Maar wel stap voor stap. De eerste editie was al een geweldig succes.” Was het twee jaar geleden nog voorbehouden aan mannenkoren, nu zijn alle typen koren welkom om deel te nemen. “We wilden het graag breder trekken en hebben straks voor elk wat wils. Mannen-, vrouwen- en gemengde koren in allerlei genres. We hopen dan ook op alledrie dagen op duizend toeschouwers. De koren stonden in de rij. We hebben er tien teleur moeten stellen. Deze staan voor volgend jaar op de wachtlijst.”

De koren zijn vrij in de keuze van de liederen die ze brengen, anders dan bij een concours. Dat komt volgens Wolters de toegankelijkheid ten goede. “Dat is dus anders dan de concoursen via het Verbond. We vallen ook niet meer onder de auspiciën van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond.” Lekker zingen of lekker luisteren naar de koren staat voorop in Terborg.

Op vrijdag zingen de vrouwen- en gemengde koren, op zaterdag de mannen. Zondag is de beurt aan de shanty-, barbershop-, pop- en smartlappenkoren. Veel laagdrempelige nummers en niet de zware kost, zoals tijdens de concoursen vaak het geval is. Dat komt het plezier van de zangers en het publiek ten goede. “Laat koren zingen waar ze goed in zijn, is ons motto. Zo inspireer je ook mensen om te gaan zingen.” Veel variatie in de muziekstukken, gezongen vanaf een groot (80 vierkante meter) podium. “We hebben als ondertitel bij Terborg Stad Zingt ‘Muziek is kunst en kunst is muziek. Er wordt gejureerd op de zaterdag en zondag. Maar het gaat om opbouwende kritieken van de jury, niet om de zangers slechte zin te bezorgen of het wedstrijdelement van een concours.”

De presentatie is in handen van Els Bakker en Wilma Elfrink. De entree bedraagt € 5,-. Op vrijdag om 19 uur start het festival, op zaterdag gaat het om 13 uur verder en op zondag is de aanvang om 10 uur.

Meer informatie is te vinden op www.zangersfestival.nl.

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • LinkedIn

reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Arjen schreef:

    Zo mensen de eerste dag zit erop. Een enorm verschil in koren. Iedereen heeft er plezier in. De zaal ziet er dan ook prachtig uit.
    Kijken en vooral horen wat de tweede dag ons brengt.

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.