1

Korenfestival in de Gelderlander

Terborg wordt stad op ’t korenfestival

Na twee jaar is er opnieuw een Korenfestival gehouden. De deelnemers worden wel gejureerd maar de organisatie ziet vooral Terborg als winnaar. door Sjoerd van der Werf in de Gelderlander van maandag 16 mei 2011

Een mannenkoor heeft een dirigent, een shantykoor een stuurman. Bij dat mannenkoor zijn de ogen van (bijna) alle zangers voortdurend op die figuur middenvoor gericht. De dirigent leidt het koor, waar de stuurman begeleidt. De maat en dynamiek aangeven doet de stuurman ook, maar net zo makkelijk draait hij zich naar het publiek, om hen te bewegen mee te zingen en te bewegen. Zijn shantykoor zingt ook zonder die directe leiding wel op volle kracht verder. Zowel dat shantykoor als het meer  traditionele mannenkoor stond in het weekend op het podium in sporthal de Paasberg in Terborg.

Twee koren met een duidelijk tegengesteld repertoire. Het publiek heeft ook een tegengestelde rol: bij het mannenkoor beperkt tot luisteren en een beschaafd applaus aan het eind voor de geleverde prestatie. Bij het shantykoor, dat zijn repertoire baseert op de werktuiglijk gezongen traditionele zeemansliederen (jawel, ook het bekende What shall we do with the drunken sailor komt voorbij), mag er geklapt, gedeind, gezongen en ingehaakt worden.

‘Terborg-Dorp,dat spreekt toch niet aan?’

Hét is juist die tegenstelling die organisator Theo Wolters van Terborg-Stad zingt zo aanspreekt. Op vrijdagavond, zaterdagmiddag- en avond en zondagochtend en –middag kwamen daarom ook smartlappenkoren aan bod, popkoren, barbershoppers, interparochiële kerkkoren en een ‘vocal group’ Allemaal mochten ze een halfuur zingen, 36 koren in getal, meer kon er volgens Wolters niet bij. “Ik heb nog tien koren op de wachtlijst. Die komen de volgende keer het eerst aan de beurt.”

‘Terborg-Stad zingt’ is geen wedstrijd. Er wordt weliswaar gejureerd voor een professioneel oordeel, maar er is geen winnaar. Wolters: “Ze kunnen zingen waar ze sterk in zijn, zonder een verplicht repertoire.” Het is ook helemaal nier de bedoeling om er een competitie van te maken. Het gaat er Wolters vooral om zijn Terborg even het middelpunt te laten zijn. “Ik wil Terborg even tot leven brengen, Terborg en Oude IJsselstreek op de kaart zetten.”

Het publiek in de Paasberg mag dan voor driekwart uit de Oude IJsselstreek komen, Wolters heeft in de aanloop gemerkt dat de belangstelling uit heel Nederland kwam. Op de bijbehorende website werd namelijk de woonplaats van de bezoekers geturfd. “En uit het buitenland: Rusland, Amerika, Canada, Duitsland.

Twee jaar geleden werd het korenfestival voor het eerst georganiseerd. Wolters denkt aan een jaarlijks evenement. Daarom is de naam Terborg-Stad ook bewust gekozen. “Terborg heeft tenslotte stadsrechten en dat mag iedereen weren.” Hij vindt de toevoeging logisch en prikkelend. “Terborg- Dorp, dat spreekt toch niet aan?”

scan van artikel

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • LinkedIn

reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Tineke Kreunen schreef:

    Hallo, wij hebben Zondag j.l. met veel plezier mee gedaan aan het Korenfestival in Terborg. Het was heel gezellig maar vooral ook goed georganiseerd. Ook voor de inwendige mens werd goed gezorgd. Geweldig!!!!!!! Het was een leuke ervaring om mee te mogen doen, tot een volgende keer. M.v.g. Tineke Kreunen, koorlid van “Gewoon Hollands” uit Winterswijk.

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.