0

Arti Sacrum

mannenkoor-arti-sacrum-terborg-korenfestival_terborg-stad-zingt

Op 26 Juni 1864 werd er door enkele vooraanstaande ingezetenen van Terborg, mannenkoor ARTI SACRUM opgericht. Er werd toender tijd gerepeteerd in hotel ter Leuken, thans de Roode Leeuw. De eerste dirigent was Tj. van Everdingen die het koor dirigeerde tot 1893. Hij werd toen opgevolgd door W.J.Knuvers. De voorzitter was in die jaren S.H. Wanroy. Hoogtepunt uit die periode was de uitvoering van Antigone van Mendelsshon Battholdy. Dit nummer werd in het Grieks gezongen. De tekst werd ingestudeerd door Lois Mourick, onderwijzer in Terborg. Later werd hij tenor bij de opera in Neurenberg. Vanaf deze periode tot 1927 is er niet veel van het koor bekend. In de oorlog is er veel dokumentatie verloren gegaan.

In 1927 werd Johan Ormel dirigent van het koor, die tot aan zijn dood op 25 mei 1946 het koor tot grote hoogte wist te brengen. Naast de uitvoeringen werd er ook aan diverse concoursen deelgenomen, met wisselend succes. Tot 1943 werd er nog gerepeteerd in verband met de verplichte aansluiting bij de Duitse Kultuur Kammer. Daarna werden de repetities gestopt. In 1945 werd er weer met goede moed begonnen. In 1946 werd Theo Knikkink dirigent tot in 1954 de taak door L. Joh. Radstaak overgenomen. Er werden weer vele uitvoeringen en concerten gegeven en ook werd er weer deelgenomen aan concoursen. Er werden concertreizen gemaakt naar Hitzacker (Dld), Ludenscheid (Dld), Schermbeck (Dld) en Koningsbosch (Limburg).

In 1983 wordt Ton de Waal de nieuwe dirigent, die in 1988 de leiding weer over doet aan Ben Simmes. Onder Ben Simmes wordt het 125-jarig jubileumconcert gegeven in de Georigiuskerk in Terborg, er worden liederen gezongen uit de Westside Story. Op 1 Januari 1992 wordt Ben Simmes opgevolgt door Jan Schatorje. In deze periode werden weer uitwisselingen met koren in Nederland gehouden, zoals met het Voerendaalsmaankoor uit Limburg, Zanglust uit Beverwijk en het Mannenkoor Albrandswaard uit Rhoon. In Oktober 2001 neemt Frank Knikkink het van Jan Schatorje over. Hij is de zoon van de vroegere dirigent Theo Knikkink.

Vanaf 16 Oktober 2006 staat de heer Arjen Houdijk voor het koor, die daarmee de leiding overneemt van Frank Knikkink. Het huidige mannenkoor ARTI SACRUM is en wil een vriendenvereniging van mannen zijn, op basis van hun gemeenschappelijke liefde voor de amateur-mannenkoorzang. Mannen die bereid zijn zich onder professionele leiding in hun liefhebberij (verder) te bekwamen, zodat zij zelf, maar ook degenen die zich tot hun luisterend publiek willen rekenen, de vreugde en voldoening ondergaan van het samen muziek maken. Reden waarom ook elk lid hier naar vermogen aan bijdraagt.Arti_Sacrum_Terborg_logo

Be Sociable, Share!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • LinkedIn

Laat een Bericht achter
Een foto bij uw reactie kan met een Gravatar.